طلوع خورشید یکی از نمادهای طبیعت است که مفهوم «امید» را در ذهن تداعی میکند؛ به همین بهانه نگاهی داریم به برخی از آثار نقاشان بزرگ تاریخ که طلوع خورشید در آنها به تصویر کشیده شده است.
«ونسان ونگوگ» در فاصلهی بین سالهای ۱۸۹۹ تا ۱۸۹۰ میلادی، طلوع خورشید بر فراز مزرعه گندم را در فصلها و اوقات مختلف روز در قالب مجموعهای از تابلوهای رنگ روغن به تصویر کشید. او در این زمان در بیمارستان روانی «سنت رمی»، جایی که دید مناسبی به مزرعه گندم و کوههای مجاور داشت، زندگی میکرد.
او در نامهای به برادرش «تئو» نوشت: «از پشت این میلههای آهنی پنجره، مزرعه گندمی همچون منظره نقاشیهای «فن خوین» میبینم که بر فراز آن خورشید سپیده دم با تمام شکوهش طلوع میکند.»
«آلبرت بیرشتات» هنرمند آلمانی بود که بیشتر برای خلق تابلوهای منظره ایالات متحده شهرت داشت. والدین او زمانی که او حدودا دو سال داشت به ایالت «ماساچوست» نقل مکان کردند. «بیشرتات» سپس برای دوره چهار ساله تحصیل به «دوسلدورف» بازگشت و خلق تابلوهای نقاشی منظره را تمرین کرد. پس از آنکه به آمریکا بازگشت و به هیئت اعزامی تحقیقاتی پیوست که این امکان را به او میداد تا به سمت غرب ایالات متحده سفر کند و مناظر این منطقه را نقاشی کند.
«ویلیام ترنر» نقاش مشهور بریتانیایی، این نقاشی آبرنگ در دوران نخستین سفرش به «ونیز» جایی که الهامبخش خلق تابلوهای منظره چشنوازش شد، خلق کرد. او پس از این بازدید دو مرتبه دیگر، یکبار در سال ۱۸۳۵ و یکبار در سال ۱۸۴۰ به «ونیز» بازگشت و طی این مدت تابلوهای منظره زیبایی که آمیزهای آرامشبخش از رنگ و نور هستند، خلق کرد.
مضامین مختلفی در دوران حرفهای طولانی «ترنر» بارها به عنوان سوژه انتخاب شدند که یکی از آنها خورشید بود. در سال ۱۸۴۰ میلادی «ترنر» از خلق تابلوهای منظره با موضوع غروب خورشید به تابلوهایی با موضوع طلوع خورشید روی آورد. او حتی خانههایی در نزدیکی دریا خرید تا تاثیر نور طلوع بر روی آب را ببینید. او از این پدیده به عنوان حملهی «صبح زرد» به «فجر خاکستری» یاد میکرد.
شاید این تابلو نقاشی «کلود مونه» بحثبرانگیزترین طلوع خورشید باشد. بازدیدکنندگانی که در نخستین نمایشگاه امپرسیونیست که در سال ۱۸۷۴ و در پاریس برگزار شد، حضور یافتند، مدعی بودند قادر به بیان آنچه که این تابلو نقاشی به نمایش میگذارد نیستند.
از دیگر آثار فاخر با موضوع «طلوع» در تابلوهای نقاشی به تابلو «طلوع خورشید بر فراز دریا»(۱۸۴۰) اثر «کامیل پیسارو» نقاش مشهور دانمارکی- فرانسوی میتوان اشاره کرد.